Podarim oglasi in pazljivost

Na daritvenih oglasih, ki jih najdemo na spletu ali v raznih tiskanih se nahajajo tudi tisti, katerih glavni namen ni podariti temveč vzeti. Kako prepoznati takšen oglas?… Ja to je zelo pomembna informacija, ki bi jo moral poznati prav vsak, saj si lahko na račun nje privarčujete denar in čas.

 

Previdnost na podarim oglasih:

Nepridipravi znajo izkoristiti vsako priložnost za prevaro, kajti to je njihov lahek način kako hitro priti do denarja. Mali oglasi so enostavno idealni za njih. Vsak mesec potrebuje in se zanima na spletu po podarjenih oglasih okoli 40 tisoč ljudi.

Nekateri potrebujejo ter iščejo po stanovanjski opremi, kot je: kuhinja, štedilnik, pralni stroj, hladilnik, sedežna garnitura, okna, postelja, televizija, računalnik, telefon, radio,…

Spet drugi rabijo: oblačila, kolo, avto, avtoradio in zvočnike, zimske ali letne pnevmatike,…

Vsak izmed teh 40.000 ljudi išče nekaj od zgoraj naštetega in če dobi tisto, kar je iskal postane neizmerno zadovoljen ter srečen.

Dve izmed najboljših ter najbolj poznanih spletnih strani za daritvene oglase sta prav sigurno podarimo.si in bolha.com. Na teh dveh straneh lahko najdemo prav vse, kar iščemo.

V kontakt z ponudnikom oziroma gospo ali gospodom, ki podarja lahko običajno stopimo preko elektronske pošte in telefona. Zna pa se tudi zgoditi, da nam je za kontakt na voljo le spletna pošta.

Pri takšnih primerih moramo biti še posebej pazljivi, saj če gre za oglas prevaranta nas ta lahko že z tremi e-poštami dobro za vede.

V kolikor nam želijo na primer: “podariti” LCD- Tv, računalnik, telefon, hišni kino ali kaj takega, kar bi se dalo poslati preko pošte bodite izredno previdni.

Zakaj? To boste izvedeli v naslednji razlagi:

Kakorkoli pogledamo so oni vse skozi v veliki prednosti. Vse, kar vidimo mi in nam gre na misel je le to, da bomo prejeli oziroma dobili opremo v vrednosti 100 evrov. Kar je posledica njihovega oglasa in sporočila.

Ko imamo enkrat to v glavi pa nas lahko prepričajo v karkoli. Glavno vsem goljufom je to, da jim v naprej plačamo poštnino. Od nas običajno zahtevajo nakazilo na njihov transakcijski račun.

Ta znesek je lahko res smešno nizek. Zato v plačilo oziroma past nasede tudi več kot deset ljudi.

Po opravljani transakciji nas za nos lahko vlečejo še lep čas. Preden dejansko pogruntamo, da smo žrtev prevare lahko mine tudi mesec dni. V prvem sporočilu po našem nakazilu se nam zahvalijo. Sporočijo nam, da so pošiljko dali nekemu najugodnejšemu logističnemu servisu.

Nato pa mi zaman pričakujemo dostavo teden za tednom.

To je ena izmed zgodb, ki nas lahko doleti če nismo pazljivi. Seveda obstaja še mnogo drugih. Konec koncev nas lahko preko pošte okoli prenesejo četudi smo se z lastnikom oglasa pogovarjali preko telefona.

Če gre za nepoštenega gospoda ali gospo potem nimamo kaj. Pri poštnih pošiljkah je neko tveganje vedno.

Najbolj zanesljivi je še vedno osebni prevzem, saj le tako zmeraj vidimo dejansko stanje. Res je, da nas lahko tudi tukaj povlečejo za nos. Vendar tu nas lahko le v primeru prodajnih oglasov.

Če na primer kupujemo avto in kličemo prodajalca, ki je bolj iz oddaljenega kraja, nas ta prepriča, da je avto, ki se prodaja odlično ohranjen, a v resnici je v zelo slabem stanju. Z to njegovo lepo besedo pa smo se pripravljeni peljati tudi v 150 kilometrov oddaljeni kraj.

Ja in s tem smo izgubili recimo 30 evrov za prevoz, kar je še vedno precej več, kot če nas okoli prinesejo na daritveni pošiljki ( na primer: 6,10 evra). Ampak je to še vedno nekaj popolnoma drugega, saj tega ne moremo šteti, kot neko popolno prevaro. To je lahko le več ali manj laž.