Prošnja za študentsko delo danes

Ali iščete delo preko šs-študentskega servisa? Bi želeli dobiti počitniško zaposlitev ali pa upate, da naletite na kakšno bolj dolgoročno službo? Ja ni problema, to vse je povsem mogoče z naslednjim znanjem!

Pisanje prošnje za študentsko delo

 

Prošnja za študentsko delo v današnjih časih – kako do zaposlitve:

Vsi vemo, da se že od samega začetka študentska oblika dela počasi draži (v smislu obdavčitve). Tako z leti postaja zmeraj bolj obdavčljiva za vse delodajalce, ki se odločijo za zaposlitev dijaka ali študenta.

Ne dolgo nazaj pa je prišla še nova malo drugačna sprememba na tem področju dela, katera pa je še dodatno “udarila” na delodajalce.

Zvišala oziroma uredila se je minimalna urna postavka in sicer na 4,5 evra bruto. To se je zgodilo z novim sprejetim zakonom 1 februarja 2015 in ravno to naj bi bil sedaj razlog za letošnjo manjšo ponudbo del na študentskem servisu za počitniška oziroma poletna dela.

Tako so zdaj študenti malo prikrajšani. No ja kakorkoli vzamemo. Pred zakonom je res, da je bilo poleti več prostih del. A  ta, ki so še ne dolgo nazaj bila in jih sedaj po zakonu ni od nikoder so imela smešno ali lahko kar rečemo nesramno nizko ponujeno urno postavko.

Pod ta spadajo absolutno vsa dela z določeno postavko pod tremi evri. Nekatere te urne postavke so bile: 2,75€, spet druge 2,50€ in celo tretje tudi 2,30€.

2,30 evra? Ja res je tudi toliko ja. Z to postavko je dijak z osem urnim delovnikom na dan zaslužil 18,4€. A če odštejemo od tega zneska še malico ter prevoz, kar pri študentskem delu običajno ni plačano, potem pridemo do čistega zaslužka desetih evrov.

Ja to popolnoma drži, da je študent zato, da bo študiral in ne samo delal ter služil. Vendar, ko gre za delo je prav, da obstaja nekakšen red pri plačilu, pa naj gre to za kogarkoli, tudi za dijaka. Vsak si za svoje delo zasluži dostojno plačilo.

Prav tako dijaki in študenti imajo svoje stroške, ki jih morajo bodisi skozi mesec ali leto pokriti. Nekateri na primer: vzdržujejo svoj avto in plačujejo najemnino za stanovanje.

Tega prav gotovo nebi bili zmožni pokriti z urno postavko, kot je 2,30 2,50 in 2,75 pa če tudi bi računali na sto in eden način.

No vse te problematike pa od prvega februarja 2015 nimamo več. Ob uvedbi zakona študentski servis namreč ne objavlja več del katerih je urna postavka manjša od 4,5 evra.

Torej ostal nam je samo še eden glavni problem in sicer: kako do dela ob manjši ponudbi? Do tega je mogoče priti z pravo prošnjo.

Vsaka odlična prošnja za študentsko delo vsebuje življenjepis v katerem opišemo vse naše dosedanje izkušnje iz področja dela in pozitivne lastnosti, ki jih imamo.

Na delo na katerega se prijavljamo nas mora veseliti. To je ključnega pomena za uspešno pridobitev službe. V kolikor smo naredili vse to nam nič ne more uiti, da podjetje ne opazi v nas potencial.

To je pristna in edina najhitrejša pot do zaposlitve, kjer podjetje vidi prednosti oziroma dobre strani, ki bi jih mi sami doprinesli v primeru, da nas zaposlijo.

Dodaten nasvet:

Pri pošiljanju prošnje preko elektronske pošte dodajte tudi nekaj teksta. V nobenem primeru ne smemo poslati le prazno pošto z datoteko. Na besedilo nikoli ne pozabite. Poglejte si čisto osnoven primer:

Spoštovani,

Prijavljam se na prosto delovno mesto – delo v kuhinji. V priponko sem dodal mojo vlogo.

Hvala in lep pozdrav!

Vaš ime in priimek

V glavnem: Potrudite se, vzemite si čas, dobro premislite, katere so tiste vaše prednosti, ki bi dodatno prinesle nekaj dobrega v podjetje, če vas le ta zaposli. Zraven lahko prav tako tudi napišete, kaj vse se bi vam omogočilo v življenju v primeru, da dobite zaposlitev prav vi.

Bodite izvirni in unikatni. Verjemite, da če se boste potrudili in napisali zares dobro prošnjo za delo, potem bo v vsakem primeru vaš trud poplačan. Ne pozabite pa se poleg prošnje še dobro pripraviti vsak povabljen razgovor za službo.

In še končna misel:

Študentsko delo je že od nekdaj bila in še vedno je edina lepa priložnost mladih za pridobitev prvih izkušenj na področju dela, zaposlitve in tega se ne sme vzeti. Dati danes neko priložnost mlademu, je še sploh kaj lepšega?…To je to, kar se rabi, da gre konec koncev svet naprej.

Bistvo je, da svoje znanje v življenju širimo in prenesemo naprej ter ne obdržimo le zase. Le kaj bi se zgodilo, če bi vsi kar so odličnega spoznali v svojih 5,10,20,30,40,50 letih življenja zadržali samo zase?… Ja, kdo ve.

Naj ta misel doprinese, še več ponudb za delo, saj verjamemo, da je dan danes še vedno veliko takih ljudi, ki imajo ogromno dela, a raje delajo sami, ker enostavno ne zaupajo drugim, da bi delo opravili enako kvalitetno, kot to storijo oni sami.

A, kaj moremo, vsak se odloča po svoje, kar pa je tudi na koncu prav…

Vendar z malo več zaupanja v mlade, ki so brez izkušenj na področju dela. Je to vendar to, kar lahko naredi svet še lepši.

 

 

 

 

Dodaj odgovor Prekliči odgovor